Wednesday 9 April 2014

,,Frida''

Frida Kahlo sündis 6. juuli 1907 ning suri 13.juuli 1954. Päritolult on ta mehhiklane ning enamiku oma elust veetis ta Mehhikos, Coyoacan'i külas. Oma sünniaastaks on ta ise öelnud olevat 1910, kuna sel aastal algas ka Mehhiko revolutsioon ning ta soovis, et teda sellega seostataks. Ta ei lasknud endas ka kellelgi pettuda, kuna sobitus oma iseloomu ja tegude poolest sinna segasesse revolutsioonilisse aega ideaalselt. Fridat iseloomustas kõige paremini kirglikkus, mässumeelsus, värvid, patriootlikkus ning valu.

 Kuue aastaselt diagnoositi tal poliomüeliit, mis muutis ta parema jala peenemaks kui vasaku, sellest tulenes ka tema pikkade ning värviliste seelikute kandmine. Hiljem teismeeas sattus ta bussiõnnetusse, mis jättis jälje kogu tema elule. Tema selgroog, rangluu, mitu roiet ja vaagnaluu murdusid, parem jalg purunes 11 kohast, sai muljuda ning väändus, õlg sai viga ning kõhtu tunginud metalltoru tekitas tõsiseid sisemisi vigastusi, mille tulemusena ei saanud kunstnik kunagi lapsi. Saadud vigastuste tõttu pidi ta elatud aja jooksul läbi elama 32 operatsiooni. Pärast õnnetust oli ta sunnitud 3 kuud veetma voodis, kogu keha kipsis. Sellel hetkel otsustas ta jätta pooleli oma õpingud ning edaspidi tegeleda maalimisega.



Tema tööd on üldiselt väga sürrealistlikud ning omapärased. Loominguperioodi vältel maalis ta vähemalt 140 tööd, millest 55 olid portreepildid. Frida on ka ise öelnud, et ta maalis seda, mida kõige paremini tundis ja ei kujutanud ,,unenägusid'', vaid oma tegelikku reaalsust. Väga suurt mõju tema töödele on avaldanud  bussiõnnetus, abielu Diego Rivera'ga ja nurisünnitused. Antud olukorrad põhjustasid talle väga palju probleeme ja valu, mida Kahlo oma loomingus ka kajastas. Ühtlasi võis see olla viis, kuidas oma mineviku deemonitest vabaneda. Tema tööd, nagu ka ta ise on väga värviküllased, dramaatilised ning täidetud erinevate sümbolitega.










 Võib öelda, et Frida Kahlo oli kindlasti oma aja suurkuju ning julge eristuja. Oma ühiskonna norme trotsiva käitumise, kirglikkuse, temperamentsuse ja suurepärase andega suutis ta võita paljude südamed, kuid seal samas pälvisid need omadused ka palju negatiivset vastukaja. Usun, et ta oli inimene, keda sai kas armastada või vihata.  Ta oli naine, kes julges elada iga oma keharakuga.

Killukesi Firda ütlemistest:

“Nothing is absolute. Everything changes, everything moves, everything revolves, everything flies and goes away.” 

 “I hope the end is joyful, and I hope never to return.”

No comments:

Post a Comment